..sedetik lebih..

Tuesday, April 19, 2011

..suri rumah sementara..

salam semua ! :) ari ni ak nk cter sal pngalaman jadi suri rumah sementara..
hahaha..sementara? yela, bkn kawen lagipon ;p
bgn x bape nk pagi la..(seperti biasa di hari cuti) sepatutnya pegi ke butik utk bekerja, akn tetapi sis buyung nk g kedai rmbut, gunting, cuci dan treatment. igtkan kejap je. so, i'm waiting in a car for a while and gayut2 wif my mother..what a longgggg story ! heeee..then, tgh2 gayut ni, my sis buyung 2 kol.."kamu balik, 3 jam lg amek org ok?" ha???what??going home by drive the CRV? gler la kakak sy 2..
so, dgn bernada gemuruh, dengan berbekalkan selawat dan doa, ak pon bawak la kete besar gedabak 2..slow slow slow ye yana?
yeah, memang slow pon ak bwk..tp dlm takut 2, leh lg ak melecong g beli topup. hehehehhehe...sory kakak...hahah..cdt sy abis bergayut dgn mummy.
ok, abis disitu, ak pulang. tiba2 ase ada mood nk masak. amacam? ada bran?
memang bran !
"navi, boleh x nk masak?", "boleh3"
so, sy memulakan lgkah dgn melayari internet. boleh? yela, nk cari resepi. dh bkn mcm suri2 dlu2 buku buku resepi, tp ak bkk lappy..hehehehehehheehhehehe
AYAM MASAK KURMA. yes, that's the recipe for today...agak keterlaluan kn bg yg baru mula2 nk blaja msk kn? tp xpe,dari berat boleh pndai terus..;p
nk cari brg kt umh, tp ak ni buta brg sket..so, pegi kedai naik CRV 2 balik, beli brg2..ak takut x de brg je kt umh..padahaaalll...byk!
xpe, kena beli gak. so, beli brg bawak idraki. potpetpotpet. smpi nk pgsan lyn...(so, pasni jgn byk ckp ngn ank anda yg masih kecik, sbbnya ble dorang dh pndai ckp, dorang akn jadi byk ckp)

penat beli brg, balik umh masak...hampir sejam berendam dlm dapur, akhirnya siap. then, bg ank mkn ubat lak (konon ank la)...smlm idraki nangis2 xnk mkn ubat. ak dpt idea td utk ltk ubat dlm air die. cm cte dlm tv 2, ltk pil dlm air pmpuan nk bg pengsan. dia tertipu and yes ! ak berjaya buat die tpu.
hahahahahahahahahahhahahahhahahahahah

abis bg ank mkn ubat, pegi amek sis buyung kt kedai. sebab dh 3 jam. ada mcm amek ank dari skolah x? hahhaha..idraki tertido semasa perjalanan...amek, smpi umah smbung aktiviti sebagai org single balik. ouh, i really miss it ! i really miss my single tym ! 
hahahahahhahahahahaha
btw, a good experience and sy dh bleyh kawen ! :)))  

Friday, April 15, 2011

..senyum ke telinga :)))))))))))))))..

memandangkan semalam ak cter sal nk dpt result,
result pon kuar la ari ni..
kul 10 check, kul 11 check, kul 12 check, and give up nk tggu mlm sperti yg dijanjikan..
then kul 4 ak smpi umah, gatal2 nk bkk lappy (dgn harapan ada result) and POPOOOOO !
perkataan result pon kuar..
ak dgn berdebar dan x sbrnya CLICK !
and tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! menjerit wooooo !


ok, memang ak xsgkaaaaaa..
almaklumlah...byk la silap sem ni..pas2 yg ak paling x sgke, account leh dpt A- ? perghhhh..sbb tym final ak byk silap woo jwb..carry mark x yah ckp..tp ALHAMDULILLAH...
ak trima dgn besar ati.......:)))
n alhamdulillah, seperti yg dijanjikan ak ada 3 sem lg kt uniten ni, at least ak merasa dpt sijil DEAN ! :))
i'm very happy u knowwww...hehehehehehheheheheheh
happy ! senyum ke telinga n mlm ni nk tdo dgn lappy tersayang ! :))

p/s : sory klo korang baca ase cm ak blagak k :)) sbb ak x kesah coz i'm so proud of myself..sbb susah wooo nk dpt bnda ni sume...penaaaaaaaaaatttttttt..

Thursday, April 14, 2011

..result..

salam semua.
arini sgt berdebar start kul 12tgh mlm smlm smpi laaaa 12tgh hari esok..
kenapa?
ini adalah kerana result caye nk tuar yaaa...
tatuttt nya cayaaa...
berdebor2 teman ni haaa..
agak2 leh x maintain result 2?
agak2 leh x lebih lg result 2?
agak2 boleh x ak tdo ari ni? T.T

sebab ni ak x ske klo tym result nk kuar..
ak msti x kn lena tdo..
and ati msti nk sntiasa online dan tgk result 2..
klo boleh 24 jam laa nk tgk...
:P cane? terpaksa la trima kelemahan dan keadaan diri ni..
hahahahahahha
anyhow, gudluck kepada semua2 teman2 di UNITEN untuk result yg bkl menjelma esok. juga x lupa kepada kawan2 yg juga mengambil result esok, kepada adik2 yg dpt kputusan ujian bulanan, juga kepada teman2 yg xde kena mngena ngn tajuk di atas.
gudluck bebeh ! :)

Wednesday, April 13, 2011

..follower..

perghh..susah gak kn nk kumpul follower ni..
erm kne rajin blokwalking rupenye..
so how? ak ni x la rajin mna..bz je memanjang..
x bz pon wat2 bz..bz tdooo heheheh

so, cne ek? klo ak nk tmbahkan follower ada sapa2 taw x?
hahahaha..
nk tnya, tp follower sket..erm...
ak ase nk cari follower yg rajin nk follow..hahah..

ok, gudluck to me !
:))

p/s : arini bez sbbnya bez ! heheheh

Tuesday, April 12, 2011

..nikah khitbah..

salam dan selamat malam. dh kul 8.12 mlm skang ni..
korang ingat x before ni ak ada cter sal cita2 ak nk kawen awl?
n kenapa ak nk kawen awl?
ok, klo ingat, korang nk taw x yg ak secara tiba2 nya ubah fikiran..
sebabnya ak tgk keadaan orang skang ni yg nk semuanya sempurna utk majlis perkahwinan..'

ok, skang ni ak nk ubah fikiran lg n menyahut seruan Ustaz Hashim Al-Maranji yg menulis artikel tentang Nikah Khitbah : Tiket Untuk Bercouple.
kenapa?
artikel beliau sangat membuka mata ak tntg nikah khitbah (nikah gantung) tp bkn kahwin awal.
korang fhm beza kahwin dan nikah?
ok, nikah kita melafazkan akad dan berkahwin adalah kita meraikan.
faham?

ok, orang skang ni kalau korang perasan sebuk bertunang kn? umur 19thn dh bertunang..bertunang sampai 2 3 taun..sbb? nk ikat dan mengambil masa mengenal 1 sama lain..
ok, dalam Islam memang ada pertunangan. dan maksud bertunang dalam Islam adalah perjanjian untuk berkahwin..dan Nabi Muhammad ada mengajar kita bagaimana utk bertunang..
bukan mcm skang ni kn? lain sgt2........
ok, ak memang xkn bertunang. sbb apa?
1. menghabiskan duit
2. buang masa
3. memenatkan
sebab? bertunang xde beza apa2..x menghalalkan apa2 pon..btol x?
tp klo yg bertunang 2 xpe laa..hak dorang, ni hak ak utk berpendapat.
dorang bertunang setahun 2 tahun, then bernikah, berkahwin..

kalau ak la kan, apa yg ak baca dari artikel Ustaz Hashim, die ckp dlm adat Melayu dulu dan skang, bertunang ni lain..dlu still lg x dpt jumpa..memang mengikut apa yg Islam sarankan..
tp skang bertunang ni dh mcm platform utk jadi separa berkahwin..
ok ke x? for sure la merepek kn..
so, utk ak..ak berusaha nk bernikah khutbah.

xslh kn?
sama seperti bertunang tetapi menjadikan ikatan lebih halal.
tau sbb apa?
Ustaz Hashim ada ckp kt Arab moden, dorang ada bertunang.
tp bertunang dorang adalah nikah gantung..
tp dorang still panggil bertunang..
so cute kn? n memudahkan hidup..

cuba korang fikir.
untuk persiapan perkahwinan, kita kena la kn uruskan dgn psgn kita..tuka2 baju...cari2 baju..tempah pelamin bagai..(not for me)
n kena la balik mlm2..kuar slalu..
n dlm keadaan yg x halal..
even bertunang pon, still x membezakan apa2 kn..
so, for me it's better (for me la) nk nikah khutbah..
so, semua bnda before kahwin leh wat dgn tenang..n sepanjang bernikah 2 kita leh blaja n boleh berkenalan dgn lebih rpt dgn pasangan dan juga family die..
sebelum duduk serumah..
ok, jgn lupa..nikah khutbah ni x duduk serumah. dats y dipanggil nikah gantung (means that lepas nikah, tergantung utk perkara seterusnya)
kn?
ok, ak akan cuba..at least 6 bulan before majlis..
:) Insyallah...

Monday, April 11, 2011

..bercinta sampai ke syurga..

"bercinta sampai ke syurga" iaitu "aku terima nikahnya 2".
ak dengar ramai ckp buku ni best..
so ak pon beli laaa..lama dh dgr citer, tp nk beli xde duit..so tgh2 duit byk ni kn (dh abis T.T), ak pon derma la RM25 ke MPH.


ni la bukunya..by Hasrizal Abdul Jamil.
ak berkobar2 nk baca weh ! ;p
tapi setakat ni 2 muka surat je mampu diselak..so how?
on going ok .
ak akan pastikan ak baca.

ya, buku ni bkn sal bercinta sbnrnya..
die lebih kepada motivasi kita terhadap hidup.
so, bab2 motivasi kn. bese la ak ni..ahah

so, GUD LUCK TO ME ok?
:)

.. "Segmen: Europe Lucky Draw by Trigyy"..


ape ni? oh, lucky draw..
ak xpenah menang lucky draw dari kecik smpi besar..hahha
bleyh dikatakan mmg x lucky lgsg la..
ada 1 event 2 yg dipanggil prom nite anjuran MPP kt U ak, ada la segment lucky draw..3 kali taw..
yg klaka nya apa taw? ak pnye number 059, bf ak 058, kwn ak sorang 060, yg sorang lg 061, n sorang lg 062..kire kitorang dtg skali la n dftr skali..
pas2 apa jd taw? hehehehe...
1st, 060 kena, then 062, then 061...tp? 058 n 059? haraaaammmmmm...ahahhaha
ak mmg x menaru hrpn pon sebab mmg dh taw x kn dpt pnye..hihihi..

so, ak bkn nk menaruh hrpn pon kt segmen yg dibuat oleh blogger ni, tp juz nk share citer sal ak n lucky draw..kalau la sekali je dlm seumur hidup ak ni dpt lucky draw..haih, mmg bhagia giler beb rasa ! heheheheh

ak penah dpt ! tp kenapa taw x? sbb event 2 mmg lucky draw utk semua guest..so, semua mmg akn dpt..so ak pon teruja la sbb dpt..rupa2 nya begitu kesahnya..apa2 pon, bez la nombor ak terkenaaaaaa...hahahahahahah

so, kepada tuan punya blog ni :
happy for your trip !
jgn lupe sy ye syg ! (hahahahahhahahahah) perasan je..
gf anda, sila jgn mrh. sy bergurau !
:)))

Sunday, April 10, 2011

..cemburu, jealous?



keranamu aku cemburu?
ramai lelaki x fhm kn perasaan perempuan kenapa dorang cembru sesangat..kdg2 ak pon x fhm knp timbul perasaan cemburu yg melampau..puas ak trgkn knp, mengapa dan bagaimana..tp no solution AT ALL !
ok, dasyat kn?kerana cemburu, hubungan goyah. kerana cemburu, org kne marah. kerana cemburu, kerja terjejas.
memang, memang dasyat. n aku yakin xmungkin xde manusia yg xde perasaan cemburu. kn? tp kenapa leh tmbul perasaan 2?
perasaan cemburu timbul kerana kurang perhatian. ini adalah sebab utama. kurang perhatian?
dari seseorang yg selalu diberi perhatian, tiba2 perhatian kepadanya berkurang dan beralih kepada sesuatu yg lain. secara x lgsung, cemburu akn TIBA !
contoh, mak bg kita perhatian lebih masa kecik, tp mak mengandung masa kita berumur 7 tahun. so, dpt adik la..selama 7 thun mak bg perhatian kt kita je, tiba2 perhatian kita dirmpas. so, mana la x cemburu kanak2 2 kn...
contoh lain ? psgn bercinta laa...ble masa dorang selalunya dihabiskan bersama, tetapi smpi 1 masa, mereka terpksa berpisah sementara kerana jarak. masa psgn dorang ni dihabiskan bersama org lain atau sesuatu yg lain sdgkn dorang x dpt perhatian dari psgn. agk2 jealous x? confirm !

ok, PERHATIAN adlah sebab utama ! TAKE NOTE OK !

seterusnya? tentu2 sikap orang yg buat org lain cemburu. ni specific cntoh kt psgn bercinta sbnrnya...ehheh
ok, yg lelaki ni dh taw kn yg pmpuan ni gile pnye jealous thp 10 bintang la . tp dengan bgga dan meghenyam nye (bhasa org PEGHOK), lelaki ni pon pegi lyn bermcm kwn pmpuan. ya, mmg kawan. apa slh dgn KAWAN? lgpon semua dh taw lelaki ni ada gf kn? knp nk risau?
ya, lelaki berfikiran sgt mudah. not complicated AT ALL ! btol x? sape stuju agkat tgn mcm sy rmi2 !


kenapa lelaki curang ? sebab kenalan baru. berkenalan dengan yg baru dan terpikat dengan yg baru dan terlupa dengan yg lama. ya, mereka sudah mewarkan2 mereka sudah berpunya, tapi perempuan? ada AKU kesah? (kata perempuan ble dh memang dilahirkan PERAMPAS).
ya, bkn slh perempuan klo lelaki yg start dlu, ya, sy stuju. tp kenapa lelaki perlu memulakan semuanya?
tahukah anda wahai lelaki?
ble korang cari psl, cari kwn kononnya, ati korang mungkin akn tertarik dan menimbulkan konflik dlm hubungan.. ANDA FAHAM X ? (mrh sbnrnya ni)
tp ak taw..lelaki..semua mudah dan bukan complicated AT ALL !
apa nk risau, percaya je.
ya, ble prempuan percaya 100 %?
dan akhirnya lelaki 2 CURANG ? (wahai lelaki gigi berkarat, ingatkah kau? oh, ak xkn lupa hingga akhir hayat !)
so, kepercayaan 2 bleyh selamatkan kita x?
so, kelakuan anda lah jaminan KEPERCAYAAN kami wahai LELAKI !

ok, kesimpulannya kepercayaan. bukan mudah utk seorang perempuan itu percaya kalau dah terkena. (bg ak la)
so, utk mendatangkan balik kpercayaan 2, knp x kau LELAKI, kembalikannya? dengan berkelakuan seperti lelaki yg BETUL?
oh plz LELAKI, anda fhm bukan ?
lelaki dan perempuan tidak mungkin berkawan rapat tnpa menimbulkan perasaan antara 1 sama lain. kerana perempuan diciptakan utk lelaki.
sebab kan lelaki selalu percaya yg semuanya mudah dan lelaki dan perempuan boleh berkawan rpt, wujudlah berjuta perempuan yg bunuh diri, frust dan berdendam dengan lelaki.
ya, sy slhkan 100% kepada lelaki kalau lelaki itu curang.
terima kasih.

Saturday, April 9, 2011

..wedding notebook..

assalamualaikum dan salam sejahtera.
sekian terima kasih.
heee~~

aku nk cter sal mlm td masa nk balik kje..ari ni byk giler customer wehhh
haha..(yek yek je kn konon2 bz sgt)
hello, bz ok ! ingat sng nk lyn customer...nk try bju 2 la, ni la..
pas2 nk kne gntung balik..
mata ni dh berpinar2 sbb dh byk sgt tgk manik n warna2 bju..
org nk kawen la ktakan...kn kn ?
haha

cter sal org nk kawen ni..masa nk balik tbe2 ada 1 notebook kt ats meja..
ak terpandang tp ingatkan kakak ak pnye..
then kakak ak tego sapa pnye..
then mmg sah bkn die..
ok then..kami gelabah la kn..
ak pon mnjadi investigator (james bond) ok x?
selak 1 notebook 2...dri depan smpi belakang..
ampun maaf dipinta kepada tuan pnya bku kerna terpksa mmbuat demikian..
(kalau x buat, xtaw la owner kn)
ak selak dan smbil 2 terpaksa (konon2 la) baca setiap2 catatan yg dibuat..
ahhahahahah

korang nk taw x? 1 bku penuh dgn catatan persiapan kahwin..
n ak pon berfikir..susahnya nk kawen..semua kne catat dari a smpi z..
n persiapan 2 tarikh setahun pnye...
perghhhhh..mmg pyh btol..
mmg la! ingat sng nk kawen! tibe2 ak terselak sal krsus kawen..
nk amek dlu krsus boleh x?
nnti x yah la kelam kabut cm org yg wat bku 2 nk kne g kursus kawen lak kn dh nk dekat2 kawen?heheheheh (jgn mrh ok)

moral of the story here, plz buy a notebook (buku hokey) just for ur wedding preparation..
sebab nyaaa...kawen niiii susah woooo!
tp AWAS! susah hnya utk org yg nk wat a grand wedding!
jadinya klo nk senang, simple2 kn la hidup anda hokey!
sbbnya hutang2 slps kawen kita yg kne tanggung bknnya kita pnye jemputan kawen kn ?
heheheheh
bak kata kakak ak, kawen je kt dewan org ramai yg free 2, n guna khemah yg murah biru belang2 putih 2..hahahahhahahahahah ok x?
gud luck semua utk yg nk kawen ! :)

Wednesday, April 6, 2011

..akal dan perasaan..

pagi tadi before g keje, mstila kuar rumah dlu kn?
hehehehe
bkn 2 nk citer sbnrnya..hahhha
ok, masa nk g kje, naik kete ngn kakakanda yang tersayang..
pas2 before nk ke kereta 2, tibe2 terkeluar sebuah kepala dari bawah kereta..
kepala?? kepala anjing yg dok tumpang tdo kt bawah kete..
kami menggelabah la sbbnya anjing2 kt kawasan 2 ganas2 belakaaa..
tp sedang kami melihat anjing 2 dengan ketakutan...acececce..ayat poyo..
anjing 2 pndang kami dengan pndangan " nk g kje ke ? kacau la org nk tdo . . susah btol tmpang bawah kete org ni..kjutkan org dari mmpi je..huh"
anjing 2 pon berlalu pergi dengan longlainya...(muka stim, mata mengantuk)..

kami legaaaa...
tapi..tiba2 aku terfikir..
mcm mana haiwan boleh dipelihara smpi die sayang tuan die, setia, dan fhm dengan keadaan org lain? sedangkan Allah berkata . . binatang tiada akal..
aku termenung dan berfikir n dpt jawapan..
tp sebelum mngesahkan jawapan 2, ak tnya kakak aku..
dan die pon jawab jawapan yg sama dengan pe yg ak pk..
apa die?

Allah itu adil..Allah tidak mmberikan haiwan akal, tetapi haiwan dikurniakan hati dan perasaan..
takut, gembira, sedih, jijik, dan marah..
dengan perasaan itu, haiwan mula faham sayang tuan, marah tuan, merajuk dan lain2..
indahnya kuasa Allah..
dan aku berfikir lagi..AKAL DAN FIKIRAN..mana lebih mmbawa kepada kebaikan?
dan sesungguhnya hati dan perasaan lebih suci..
akal boleh mmbawa kita kepada keburukan..
kenapa?

ada 1 cerita yang aku nk kongsi..ada la sorang hamba Allah ni..
dia ditarik kurniaan ingatannya oleh Allah..ingtan die kosong..tapi die mmpu..
mampu apa? die mampu utk hidup dengan menggunakan hati dan perasaan..
aku pernah bertanya xsusah ke xde ingatan ?
hati berkata dan terdetik, dan itulah apa yg Allah suruh kita buat..
kita ibarat boneka yang digerakkan..
boneka dengan hati perasaan adalah suci, namun boneka dengan akal dan fikiran mampu merosakkan hidup..
ya, aku setuju..
dan orang yang dipanggil tiada akal (org gila) sebenarnya sangat suci..
sebab tu mereka di tempatkan di hospital yang dipanggil hospital bahagia..
sebabnya mereka bahagia..
bahagia kerana tak perlu merunsingkan otak dengan dunia dan hanya melayan perasaan..
tak perlu dikuasai akal untuk mmbuat dosa..
kenapa?
sebenarnya perasaan menjadi tunggak utama kepada perbuatan kita namuan ditapis dan disoal oleh akal..justeru, terjadilah perkara yang dianggap logik dan juga tidak logik..
dan sebenarnya akal ni baik namun dikuasai pula dengan nafsu..
sebab 2 la perasaan sangat penting berbanding dengan akal..
Allah itu sangat bijaksana dan kurniaanya sangat sempurna
:))

Sunday, April 3, 2011

..pengisytiharan kebebasan utk final exam..

..bebas..
..final end..
..semester 3 end..
..1 month holiday start..
..terbaik..!