..sedetik lebih..

Wednesday, April 6, 2011

..akal dan perasaan..

pagi tadi before g keje, mstila kuar rumah dlu kn?
hehehehe
bkn 2 nk citer sbnrnya..hahhha
ok, masa nk g kje, naik kete ngn kakakanda yang tersayang..
pas2 before nk ke kereta 2, tibe2 terkeluar sebuah kepala dari bawah kereta..
kepala?? kepala anjing yg dok tumpang tdo kt bawah kete..
kami menggelabah la sbbnya anjing2 kt kawasan 2 ganas2 belakaaa..
tp sedang kami melihat anjing 2 dengan ketakutan...acececce..ayat poyo..
anjing 2 pndang kami dengan pndangan " nk g kje ke ? kacau la org nk tdo . . susah btol tmpang bawah kete org ni..kjutkan org dari mmpi je..huh"
anjing 2 pon berlalu pergi dengan longlainya...(muka stim, mata mengantuk)..

kami legaaaa...
tapi..tiba2 aku terfikir..
mcm mana haiwan boleh dipelihara smpi die sayang tuan die, setia, dan fhm dengan keadaan org lain? sedangkan Allah berkata . . binatang tiada akal..
aku termenung dan berfikir n dpt jawapan..
tp sebelum mngesahkan jawapan 2, ak tnya kakak aku..
dan die pon jawab jawapan yg sama dengan pe yg ak pk..
apa die?

Allah itu adil..Allah tidak mmberikan haiwan akal, tetapi haiwan dikurniakan hati dan perasaan..
takut, gembira, sedih, jijik, dan marah..
dengan perasaan itu, haiwan mula faham sayang tuan, marah tuan, merajuk dan lain2..
indahnya kuasa Allah..
dan aku berfikir lagi..AKAL DAN FIKIRAN..mana lebih mmbawa kepada kebaikan?
dan sesungguhnya hati dan perasaan lebih suci..
akal boleh mmbawa kita kepada keburukan..
kenapa?

ada 1 cerita yang aku nk kongsi..ada la sorang hamba Allah ni..
dia ditarik kurniaan ingatannya oleh Allah..ingtan die kosong..tapi die mmpu..
mampu apa? die mampu utk hidup dengan menggunakan hati dan perasaan..
aku pernah bertanya xsusah ke xde ingatan ?
hati berkata dan terdetik, dan itulah apa yg Allah suruh kita buat..
kita ibarat boneka yang digerakkan..
boneka dengan hati perasaan adalah suci, namun boneka dengan akal dan fikiran mampu merosakkan hidup..
ya, aku setuju..
dan orang yang dipanggil tiada akal (org gila) sebenarnya sangat suci..
sebab tu mereka di tempatkan di hospital yang dipanggil hospital bahagia..
sebabnya mereka bahagia..
bahagia kerana tak perlu merunsingkan otak dengan dunia dan hanya melayan perasaan..
tak perlu dikuasai akal untuk mmbuat dosa..
kenapa?
sebenarnya perasaan menjadi tunggak utama kepada perbuatan kita namuan ditapis dan disoal oleh akal..justeru, terjadilah perkara yang dianggap logik dan juga tidak logik..
dan sebenarnya akal ni baik namun dikuasai pula dengan nafsu..
sebab 2 la perasaan sangat penting berbanding dengan akal..
Allah itu sangat bijaksana dan kurniaanya sangat sempurna
:))

No comments:

Post a Comment