..sedetik lebih..

Tuesday, April 12, 2011

..nikah khitbah..

salam dan selamat malam. dh kul 8.12 mlm skang ni..
korang ingat x before ni ak ada cter sal cita2 ak nk kawen awl?
n kenapa ak nk kawen awl?
ok, klo ingat, korang nk taw x yg ak secara tiba2 nya ubah fikiran..
sebabnya ak tgk keadaan orang skang ni yg nk semuanya sempurna utk majlis perkahwinan..'

ok, skang ni ak nk ubah fikiran lg n menyahut seruan Ustaz Hashim Al-Maranji yg menulis artikel tentang Nikah Khitbah : Tiket Untuk Bercouple.
kenapa?
artikel beliau sangat membuka mata ak tntg nikah khitbah (nikah gantung) tp bkn kahwin awal.
korang fhm beza kahwin dan nikah?
ok, nikah kita melafazkan akad dan berkahwin adalah kita meraikan.
faham?

ok, orang skang ni kalau korang perasan sebuk bertunang kn? umur 19thn dh bertunang..bertunang sampai 2 3 taun..sbb? nk ikat dan mengambil masa mengenal 1 sama lain..
ok, dalam Islam memang ada pertunangan. dan maksud bertunang dalam Islam adalah perjanjian untuk berkahwin..dan Nabi Muhammad ada mengajar kita bagaimana utk bertunang..
bukan mcm skang ni kn? lain sgt2........
ok, ak memang xkn bertunang. sbb apa?
1. menghabiskan duit
2. buang masa
3. memenatkan
sebab? bertunang xde beza apa2..x menghalalkan apa2 pon..btol x?
tp klo yg bertunang 2 xpe laa..hak dorang, ni hak ak utk berpendapat.
dorang bertunang setahun 2 tahun, then bernikah, berkahwin..

kalau ak la kan, apa yg ak baca dari artikel Ustaz Hashim, die ckp dlm adat Melayu dulu dan skang, bertunang ni lain..dlu still lg x dpt jumpa..memang mengikut apa yg Islam sarankan..
tp skang bertunang ni dh mcm platform utk jadi separa berkahwin..
ok ke x? for sure la merepek kn..
so, utk ak..ak berusaha nk bernikah khutbah.

xslh kn?
sama seperti bertunang tetapi menjadikan ikatan lebih halal.
tau sbb apa?
Ustaz Hashim ada ckp kt Arab moden, dorang ada bertunang.
tp bertunang dorang adalah nikah gantung..
tp dorang still panggil bertunang..
so cute kn? n memudahkan hidup..

cuba korang fikir.
untuk persiapan perkahwinan, kita kena la kn uruskan dgn psgn kita..tuka2 baju...cari2 baju..tempah pelamin bagai..(not for me)
n kena la balik mlm2..kuar slalu..
n dlm keadaan yg x halal..
even bertunang pon, still x membezakan apa2 kn..
so, for me it's better (for me la) nk nikah khutbah..
so, semua bnda before kahwin leh wat dgn tenang..n sepanjang bernikah 2 kita leh blaja n boleh berkenalan dgn lebih rpt dgn pasangan dan juga family die..
sebelum duduk serumah..
ok, jgn lupa..nikah khutbah ni x duduk serumah. dats y dipanggil nikah gantung (means that lepas nikah, tergantung utk perkara seterusnya)
kn?
ok, ak akan cuba..at least 6 bulan before majlis..
:) Insyallah...

No comments:

Post a Comment